Assalamualaikum...
hye..hye...hehe
Lumrah kehidupan, wanita/ perempuan perlu pandai memasak demi masa depan kelak...
Masa depan???ape tu?? (kawin, kawin, kawin..) ehehe..
eh..jangan salah sngke pulak..bukan nak galok sangat..tp itu akan jadi sebahagian daripada tanggungjawap
seorang isteri untuk melayan suami seperti hidangkan makanan kepadanya..kan.kan.
.
Sebenarnye tujuan saya post resepi ni sebab bole jadi panduan untuk saya memasak nanti..
Maklum la..dah lame tak masuk dapur, memasak..
Habiz lupe semua jenis bahan- bahan yang perlu ade untuk memasak..
Teruk kn..hehehehe =D
Duk kat kolej..tak penah masak pun sebab kelengkapan tak ade..dan tak bole masak dalam bilik..hehe
So, hari hari beli kat luar or cafe in campus..
Jadi...sekarang ni masenye kumpul semue menu masakan...
Kita belaja eh..tak lame lagi nak kawin..hehehe..Galok ehhh (ayat Aina Mardhiah)
MeNu PeRTaMa....
1) MaSaK TomYaM..
Bahan Blender
Tomato 5biji
Bawang Putih 2 ulas
Bawang Merah 1biji
Cili merah/ Lada kering (kalau nak pedas)
Bahan
Separuh ekor ayam
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 batang serai (ketuk)
1 biji tomato
1 inci lengkuas
2 helai daun limau purut
1/2 air limau nipis
garam & gula
sayur2 ( ikut suka)
Oke...CaRa MeMaSaK pulak....
1. Tumis bawang putih dan merah sehingga naik bau
2. Masukkan campuran yang telah diblender, masukkan ayam dan tutup periuk seketika
3. Masukkan bahan2 tomyam tadi dengan api sederhana mengikut pengalaman anda.hehehe...
jangan lupa masuk garam gula pulak ye...Dah siap masak...jemput la hindang..hihi
2) GuLai AsaM PeDaS IkaN KeMbuNg
Bahan2
6 ekor ikan kembung
4 biji bawang merah (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
Halia (tumbuk)
3 sudu besar lada kisar
Air asam jawa
Kunyit & garam
6 batang bendi
CaRa MeMaSaKnya..
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan tumisan
2. Masukkan lada kisar, masukkan garam, kunyit & air asam jawa
3. Setelah mendidih...masukkan ikan sayur, bendi sehingga masak..
( Belacan dan bunga kantan bole juge disertakan bersama bagi yg menggemarinya)
SiaP!!
3) KeK BaTiK CheeSe yammm yamm yamm....
Bahan2
* biskut marie
* susu UHL
* tatura cream cheese
Cara membuatnye :
1. Pukul cream cheese tatura + gula halus ( guna mesin putar) sehingga kembang dalam 10 minit macam tu
2. Letak susu UHL (4-5 sudu) .jangan sampai cair sudah laa...pekat lagi molek oke.
3. Curahkan cream tu di bekas..then., susun biskut marie yang telah dihancurkan..(buat selang-seli)
4. Tekan2..then simpan dalam peti sejuk selama 5 or 6 jam..
Siap!!.
Hasilnya seperti dibawah ini...
selamat mencuba ^_^
No comments:
Post a Comment